Plastic drinkflessen bevatten chemicaliën

Plastic drinkflessen bevatten chemicaliën

Uit een onderzoek van McGill University, dat zij hebben uitgevoerd voor de stichtig Tegengif, is gebleken dat plastic drinkflessen chemicaliën lekken. De universiteit onderzocht bij 39 soorten (plastic) drinkflessen uit: Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen welke chemicaliën er in de vloeistof van de fles terecht komen. Bij meer dan de helft bleek dat de schadelijke stof ''DIBP" (Di-isobutylftalaat) te zijn. Deze kwam voornamelijk vrij nadat de flessen schoon waren gemaakt met behulp van de vaatwasser.

Norm naar 0

DIBP is een chemische stof die reprotoxisch en hormoonverstorend is. Dat wil zeggen dat het schadelijk kan zijn voor de voortplanting. Vanwege de schadelijkheid van de chemische stof is het officieel niet toegestaan om DIBP te gebruiken in plastic materialen die in aanraking komen met eten en/of drinken. Maar omdat de stof zo veel gebruikt wordt bij de productie van plastic is er een norm. De stichting Tegengif pleit nu dan ook dat de Europese norm wordt aangescherpt zodat DIBP niet langer in eten of drinken terecht komt.

Tips vanuit ons

Omdat kinderen vaak een eigen (plastic) drinkbeker hebben die zij dagelijks mee naar school nemen, adviseren wij ouders rekening te houden met de resultaten uit het onderzoek. Het is niet voor niks dat de stichting pleit voor aanscherping van de regels. Wij adviseren ouders om de plastic drinkfles te vervangen door een fles van staal. Verder is het verstandig om de plastic flessen niet in de vaatwasser te doen omdat dit het risico vergroot dat er DIBP in de fles terecht komt.

Terug naar blog