Er is niets mooier dan met stralende dagen van het weer genieten met uw kind of baby. Hoe heerlijk het gevoel ook mag zijn, het is belangrijk om goed op te letten. De zon kan namelijk gevaarlijk zijn voor uw kind of baby wanneer u hier niet op de juiste manier mee om gaat.
De huid van een baby is extra gevoelig voor uv-straling. Daarom geldt er voor baby's tot 1 jaar het advies om hen volledig uit de directe zon te houden. De huid van uw baby groeit snel en kan hierdoor moeilijk beschadigde huidcellen herstellen. De beschadigde huidcellen vormen een risico op huidkanker op latere leeftijd. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Bij kinderen vanaf 1 jaar gelden andere adviezen, deze zijn afhankelijk van het huidtype van uw kind.
Welk huidtype heeft mijn kind?
Er worden 6 huidtypen omschreven, dit zijn:
- Huidtype 1: Verbrandt snel, wordt (bijna) niet bruin.
- Huidtype 2: Verbrandt snel, wordt langzaam bruin.
- Huidtype 3: Verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin.
- Huidtype 4: Verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed.
- Huidtype 5: Aziatisch, zeer goed bestand tegen zon.
- Huidtype 6: Zwarte huid, zeer goed bestand tegen zon.
Het huidtype van een baby of kind is niet direct vast te stellen. Dit komt omdat de productie van ''melanine'' niet direct op gang komt. Baby's tot 1 jaar maken nog geen melanine aan: dit is een stof in de huid die uw kind beschermt tegen uv-straling van bijvoorbeeld de zon. KWF kankerbestrijding adviseert daarom om baby's tot 1 jaar volledig uit de directe zon te houden. Zorg er voor dat uw baby ten alle tijden in de schaduw blijft op zonnige dagen: ook wanneer het niet warm is. De uv-straling kan namelijk ook op niet warme dagen sterk genoeg zijn om de huid aan te tasten.
Kinderen vanaf 1 jaar maken zelf melanine aan. Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen heten melanocyten. Uv-straling zorgt ervoor dat de melanocyten geactiveerd worden en meer melanine aanmaken. Ieder kind vanaf 1 jaar heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Echter is er een verschil in de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en behouden. Kinderen met huidtype 1 tot en met 4 maken minder melanine aan en deze wordt ook minder behouden in de huid.
Houd dus rekening met het huidtype van uw kind. Hoe hoger het huidtype van uw kind hoe beter uw kind zichzelf kan beschermen tegen de uv-straling van de zon. De huid van kinderen is gevoeliger als die van u, betere bescherming is raadzaam!
Tips om uw kind te beschermen tegen uv-straling
- Gebruik zonnebrand: Er is speciale zonnebrand voor kinderen beschikbaar waarin geen stoffen zitten zoals: parabenen, sulfaten, alcohol en parfum. De SPF (Sun protection factor) die u kiest hangt af van het huidtype van uw kind. De meest gebruikte bij kinderen zijn factor 50 of 30.
- Zonwerend kleden: Zonnebrand houdt nooit alle uv-straling tegen. Het is daarom verstandig om uw kind te kleden tegen uv-straling (zeker bij kinderen met huidtype 1 tot en met 4). Denk aan luchtige kleding met lange pijpen en mauwen. Een hoedje zorgt voor goede bescherming van gezicht, hoofd, nek en oren.
- Zonnebril: Kinderogen zijn kwetsbaar en uv-straling kan schade aan de ogen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je kind een goede kinderzonnebril met 100% uv-bescherming draagt. Dit staat op brillen aangegeven als UV400 of 100%UV. Goedkope (speelgoed)zonnebrilletjes hebben dit vaak niet. Ook al zijn de glazen donker. Ze vergroten het risico omdat de pupillen groter worden door de donkere glazen. Daardoor komt meer uv-straling in de ogen.